Ioan Cantacuzino, academician, medic, microbiolog, profesor universitar roman, fondator al scolii romanesti de imunologie si patologie experimentala, a desfasurat o bogata activitate de cercetare privind vibronul holeric si vaccinarea antiholerica. Pe baza cercetarilor desfasurate in aceasta directie, medicul a pus la punct o metoda de vaccinare antiholerica, numita “Metoda Cantacuzino”, folosita si astazi in tarile unde se mai semnaleaza cazuri de holera. Implicandu-se in studiul holerei, tifosului exantematic si tuberculozei, aduce contributii remarcabile. A creat notiunea de imunitate prin contact.
In campania din 1913 a condus prima vaccinare antiholerica masiva in focarele infectioase, cunoscuta in stiinta ca „Marea experienta romaneasca", care a salvat multe mii de vieti, si a initiat masurile de combatere a epidemiei de holera. In primul Razboi Mondial, in calitate de conducator al serviciilor sanitare militare si civile, a luat masurile de combatere a marii epidemii de tifos exantematic. Creeaza o serie de lucrari ca: descoperirea imunitatii celulare si umorale, sensibilitatea si lipsa de imunitate a organismului fata de scarlatina, studii cu renume mondial asupra holerei si vaccinoterapiei. Introduce vaccinul lui Calmette, iar în 1912 creeaza vaccinul antitific.
1858 - Bucuresti - primul oras din lume iluminat cu petrol si prima rafinare a petrolului 1880 - Dumitru Vasescu - construieste automobilul cu motor cu aburi 1886 - Alexandru Ciurcu - construieste prima ambarcatiune cu reactie 1895 - D. Hurmuzescu - descopera electroscopul 1904 - Emil Racovita - fondatorul biospeologiei 1906, 18.03 - Traian Vuia - avionul cu tren de aterizare pe roti cu pneuri; cu “Vuia I” acesta reuseste prima decolare fara sa foloseasca nici un mijloc ajutator, numai cu aparate aflate la bord (în fapt, primul avion din istorie) 1906 - A.A. Beldiman - aparatul hidraulic cu dalta de percutie pentru sondaje adanci 1910 - Tache Brumarescu - masina de taiat sulf 1918 - Gogu Constantinescu - intemeiaza o noua stiinta: sonicitatea 1920 - Gheorghe Botezatu - a calculat traiectoriile posibile Pamant - Luna, folosite la pregatirea programelor “Apollo” (al caror parinte a fost sibianul Herman Oberth); el a fost si seful echipei de matematicieni care a lucrat la proiectul rachetei “Apollo” care a dus primul om pe Luna 1921 - Aurel Persu - automobilul fara diferential, cu motor în spate (de forma “picaturii de apa”)
Caracatita si zambetul batranului edec
-
Reteaua Voicu este pojghita crapata a unui iceberg amenintat de inclazirea
globala. Sub palpairile “flacarii violete”, grupurile inghetate intr-o
mentalita...
Strada Camatarilor nr. 4 (III)
-
-continuare-
14.
Gigi Ciobanu strabate curtea unei crese. Copii se reped la el, strigand
fiecare: “Tata! Tata! Ta-ta! Taticutule! Tatuta! Tata!” O edu...
Cultura gastronomica
-
ANASONUL
(Pimpinella anisum)
(engl. ANISE)
Anasonul calmeaza si limpezeste trupul si mintea. Semintele de anason
contin o forma de estrogen vegetal, i...
ERATA
-
*Cand am asezat capitolele, am uitat sa-l introduc pe cel referitor la
masoneria laica, asa ca il postez aici, asadar, pentru o lectura coerenta,
dupa capi...
V
-
*U*n nou ciclu existential marcheaza umanitatea. Aparent, de nicaieri si de
niciunde apar marile civilizatii, neegalate in performante tehnice si
artisti...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu