vineri, 14 august 2009

Injectia cu insulina – Nicolae Paulescu










Nicolae Paulescu, profesor de psihologie al Universitatii de Medicina si Farmacie din Bucuresti, este cel care a descoperit pentru prima oara, in 1921, insulina, hormonul secretat de pancreas, care regleaza metabolismul glucidelor, lipidelor, protidelor si mineralelor din organism. Paulescu este cel care a demonstrat eficienta acestei substante in reducerea hiperglicemiei si care a folosit insulina in tratarea diabetului.. Descoperirea sa a salvat milioane de vieti.

Enciclopediile ii prezinta insa, la acest capitol, pe doi “eroi canadieni” Frederick Banting si Charles Best care, in 1922, aveau sa primeasca Premiul Nobel, in dauna lui Paulescu. Cei 30 de ani de munca si staruinta in laborator ai profesorului au fost furati de cei doi tineri canadieni, care luasera cunostinta de munca romanului din publicatiile vremii. In baza articolelor acestuia, ei au reusit sa izolelze insulina si sa o foloseasca in tratarea unui pacient. Cu 8 luni inainte, Paulescu publicase intr-o revista de specialitate belgiana rezultatele cercetarilor sale sub titlul “Recherches sur le rôle du pancréas dans l’assimilation nutritive”. Doar ca n-o numise insulina, ci pancreina. In 1916, pe cand se afla in stadiul final al cercetarii, trupele germane ocupasera Bucurestiul. A trebuit sa-si amane anuntarea rezultatelor definitive.



6 comentarii:

  1. Este o greseala aici! Profesorul Paulescu, omul de stiinta genial al romanilor, a fost fiziolog, nu psiholog. Rog autorul acestui blog sa corecteze, poate i-a scapat.

    RăspundețiȘtergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  3. Minunat blog! Intr-un domeniu în care eu nu sunt tocmai tare...De unele, de fapt, am mai auzit și citit, de altele...nu. Și, într-adevăr, N. Paulescu n-avea când să fie pshiholog, atât timp cât a scris și cercetat în domeniul...fiziologiei, care-i altă mâncare de pește...

    RăspundețiȘtergere
  4. __

    The article is very interesting. And I also want to share articles about health, I'm sure this will be useful. Read and share it. Thank you very much :)

    Cara Mengobati Luka Bakar Melepuh
    Obat Jerawat Alami
    Obat Infeksi Ginjal di Apotik
    Obat Alami Sakit Kepala
    Obat gondok Beracun

    RăspundețiȘtergere